Zoek
Alle categorieën
  Menu sluiten
  Terug

  Een Gids voor Installateurs: Effectief Werken met 48V Systemen.

  Pista 48V: magnetische verlichting op rail voor wand/plafondLIT Lighting Design Awards -

  Unlock the power of attraction with magnetic profiles, where innovation meets precision. 

  48V-systemen zijn de nieuwe norm in de verlichtingsindustrie vanwege hun efficiëntie en flexibiliteit. Om goed met deze systemen te kunnen werken, is het essentieel om de basisbegrippen te begrijpen. De spanning van 48V en de stroom die hiermee gepaard gaat, spelen een cruciale rol bij het optimaliseren van verlichtingsinstallaties. Een goed begrip van deze fundamenten legt de basis voor een succesvolle installatie.

  Om te beginnen maken we eerst een onderverdeling tussen nieuwbouw en renovatie. Dit is belangrijk aangezien je in een nieuwbouw van nul begint en dus de installatie kunt aanpassen naargelang de gekozen verlichting. In een renovatie echter moet je het doen met de bestaande bekabeling. 48V toepassingen zijn voorbereid op beide toepassingen! Een woordje uitleg.

  NIEUWBOUW

  Page 107 | Fancy Home Images - Free Download on Freepik
  De magnetische track heeft een 48V transfo nodig zodat 230V omgezet kan worden in 48V. In nieuwbouwwoningen wordt deze transfo in de verdeelkast geplaatst. 

  1-10V of DALI dimming
  Verbinding maken met 5G1.5 - drie geleiders (bruin, blauw en groen): sluit deze aan op de 48V transformator. Verbind vervolgens de 48V-min met de min op de eindvoeding, die je in het magnetisch profiel klikt. Doe hetzelfde voor de 48V-plus. Op deze manier voorziet de eindvoeding nu de magnetische track van elektriciteit. Maak parallelle verbindingen met de 1-10V of DALI dimmer en de overeenkomstige ingang op de eindvoeding in de track. Hierdoor kunnen de apparaten nu gedimd worden.

  RENOVATIE

  Renovation Stock Photos, Royalty Free Renovation Images | Depositphotos

  In een renovatieproject bestaat de mogelijkheid meestal niet een driver aan de verdeelkast te plaatsen. Toch kan je kiezen voor een high end magnetisch profiel! alle leveranciers voorzien een Driver kit die je kan plaatsen aan het profiel zelf! 

  Je hebt drie draden. 
  Verbind de drie geleiders (bruin, blauw en groen) met de powerfeed. Plaats deze powerfeed vóór het profiel of klik het in het profiel (merkafhankelijk). 
  Dimmen met drie draden is mogelijk op een magnetische track, maar de specifieke aanpak kan variëren per merk. Dit wordt soms opgelost met Casambi of MDL. We raden aan contact op te nemen met uw lichtadviseur voor een projectmatige benadering van dit vraagstuk.


  Opgelet!
  Zorg dat de verlichtingsmodules die worden ingeklikt dezelfde dimming hebben als de gekozen dimmer.

   

   

  Tot slot. 

  Het installeren van een magnetisch profiel voegt aanzienlijke waarde toe aan je woning. Hierdoor kun je je verlichtingselementen op vrijwel elke gewenste locatie plaatsen. Zodra het armatuur verbinding maakt met het profiel, komt het licht tot leven! Kies voor een strak profiel, zowel inbouw als opbouw, en ga voor de veelzijdigheid van een magnetisch profiel in je leefruimte.

  Voor gedetailleerde informatie en een projectgerichte benadering kun je altijd terecht bij je verlichtingsadviseur bij Aleco. Geen enkel project is immers hetzelfde!

  Bij Aleco ben je aan het juiste adres voor een schitterend project.

  Opmerkingen
  Plaats uw commentaar sluiten
  Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties plaatsen